Dansk design blev for alvor kendt i 50’erne og 60’erne, hvor velstanden voksede, og folket krævede holdbart, funktionelt og flot design. Der skete en blomstring fra, at mange unge møbelsnedkersvende tilmed tog en arkitektuddannelse, og de designede, hvad der i dag er overgået til dansk designhistorie. Herunder kan du læse mere om dansk design samt hvorfor og hvilke møbler, du skal investere i.
Hvad kendetegner designklassikere
Der findes en lang liste over det absolut bedste inden for dansk design. Derfor er der mange bud på, hvilke designmøbler du kan have stående i hjemmet. Hvad der er vigtigt at huske på er, at en klassiker defineres bl.a. ud fra følgende kriterier:
- Møblet har en tidløs udstråling samtidig med, at det rummer en særlig tidsånd
- Møblet kan pga. tidsløshed passe ind i mange hjem
Når du skal vælge et nyt designermøbel, skal du altså vælge et møbel, du synes er flot. Dette virker måske åbenlyst, men på mange designermøbler er funktionelle, dvs. godt at sidde i, og passer ind i de fleste hjem. Derfor skal du vælge ud fra din egen æstetiske overbevisning.
Dansk design du helt sikkert kender
Dansk design er en niche. I Danmark har vi en rigtig god tradition for at designe møbler i træ. Dette kommer sig af mange års tæt samarbejde mellem møbelsnedkere og arkitekter. Det koster naturligvis lidt at investere i et klassisk møbel, men det er uden tvivl alle penge værd, hvilket du kan læse mere om i næste afsnit.
I 1947 designede Børge Mogensen ’Folkestolen’. Som det kommer af navnet, er folkestolen en stol til folket. Med dette i mente er det en designerstol til en fair pris, som i den grad er funktionel. Du kan finde stolen i mange hjem, institutioner samt på arbejdspladser. Stolen er fantastisk at sidde i og passer ind i alle kontekster. Du kan købe stolen fra ny, men du kan også anskaffe dig brugte folkestole, som i øvrigt stadigvæk ser meget flotte ud, selv efter mange års anvendelse.
I den lidt dyrere ende af dansk design ligger Hans J. Wegners bakkeborde. Designet i sig selv er genialt. Om end designet ikke er klassisk minimalistisk, er bakkebordet stadig forholdsvis simpelt, men det bliver karakteristisk med sin cirkelformede bakke, der gør bordet luksuriøst at se på. Bakkebordene kommer i mange forskellige træsorter. Desuden kan du få et Wegner bakkebord med lamineret bordplade.
Dette er blot få af mange klassikere inden for dansk design. Vi er særligt kendte for vores stole, men også borde og lamper hører til klassisk dansk design.
Derfor skal du investere i dansk design
Der er flere gode grunde til at købe et klassisk dansk designmøbel. Først og fremmest kan det ses som en investering, da møblet ikke falder i pris pga. sin status som klassiker – nogle møbler går endda hen og bliver mere værd med tiden. Derudover er klassikerne lavet i en tid, hvor kvalitet var vægtet allerhøjest. Du får med andre ord et møbel, der holder sig i nærmest en hel livstid.